A fantasztikus „Karantén”

           Eleged van, fáj, sokat vesztettél, és kicsit te is elveszett lettél. Nincsenek tervek, kilátások, csak a számtalan cikk, poszt, hír a vírusról, ami már a könyöködön jön ki. Megértelek. Én viszont most azt mondom neked, hogy legyen a karanténod fantasztikus! (A „karantén” szót csak képletesen használom, természetesen a „kijárási korlátozás” a helyes megnevezés, a kettő nem ugyanaz. )

                 Mindig is szerettem a lázadást, főleg, ha az pozitív lázadás. Azért se hagyom magam! Azt szeretném, hogy ha majd vége lesz ennek az időszaknak, (márpedig egyszer úgyis vége lesz ), akkor visszanézve ne egy értelmetlen, felesleges időszakra, kényszerhelyzetre gondoljak vissza rá, ne egy időpazarlás legyen, ami elrabolt az életemből heteket, hónapokat, hanem egy olyan időszakra, ami adott valamit, amiből tanultam, fejlődtem, amit – ahogy csak tudtam – maximálisan kihasználtam. Így már nem lesz felesleges, nem lesz vesztesség, és ami a legfontosabb: nem lesz értelmetlen. Adj neki értelmet!

       Most tedd félre minden félelmed, vesztességed, hogy nem tudsz dolgozni, nincs munkád, vagy ugyan home office-ba kényszerültél, de elvesztetted minden szabadságodat, a költségeid pedig nem csökkennek, sőt, fizetni kell ugyanúgy a számláidat, hogy romba borultak a terveid, buktad a nyaralásod, születésnapodat, vagy esküvődet, terveidet, stb. Tudom. Én is. Mi is. Mindenki, nem csak te. És ez az, ami talán egy mikróegységnyit könnyíthet az érzésen. Hogy most nem csak veled történik rossz. Ez egy önző emberi tulajdonság, de most merj nyugodtan ebbe kapaszkodni. Ám lehetsz mégis kivétel, ha bebizonyítod a hozzáállásoddal, hogy mindez jó neked és előnyödre tudod fordítani. Hagyd a médiát. Az csak negatív irányba befolyásol, érdekből. Legyen most a nép, az ami irányít. Kapcsold ki a tv-t, a rádiót, elég, ha csak egy nap, egyszer meghallgatod az aktualitásokat, de a nap többi részében legyél elfoglalt. Hisz sok a dolgod, sok a tennivaló és a bepótolni való. Láss hozzá, hogy a karanténod fantasztikus legyen! Ne halogasd, tedd félre az önsajnálatot, amiben most olyan jó lubickolni. Tedd félre a tiltásokat, azt, hogy mit NEM lehet. Azt lásd meg, hogy mi mindent lehet! Készen állsz? Akkor állj fel, rázd meg magad és kezdj bele! Ha segíthetek, összeszedtem néhány karantén „kihívást”, ami most olyan nagyon divatos, de hívhatjuk inkább motivációs pontoknak, vagy lépésekhez a sikeres karanténodhoz:

1. Alakíts ki napi rutint!
Rutin. Ez az, amit sokan elvesztettek most. Állítsd vissza! Ébredj ébresztőre, minden hétköznap. Egészséges reggeli, fürdés, felöltözés (esetleg akár smink is, a lényeg, hogy ne hagyd el magad), délelőtt torna, akár közösen a családdal. Ebéd készítése közösen, új receptek felfedezése, ebéd, délután közös játék, társas, kirakós, activity, olvasás, egészségügyi séta a jó levegőn, a közelben, vacsora, este közös tévézés, filmnézés, stb. Egy kialakított napi rutin sokkal könnyebbé tesz mindent. Hétvégén – hogy érezhető legyen még a hétvége jelenléte – legyenek extra programok, valami, amit egész hétköznap várhat a család. Pl.: palacsinta sütés buli. Kártyaparti maraton, stb.

2. Halogatott dolgok elvégzése
Nagytakarítás, emlékek, fotóalbumok rendbetétele, lomtalanítás, lyukas, szakadt ruhák megvarrása, tavaszi-nyári ruhák előszedése, a téli ruhák elpakolása, minden, amire egyébként nem lett volna időnk, vagy halogattuk.

3. Csinálj sok kreatív dolgot!
Süti sütés, kísérletezés a konyhában, új dolgok kipróbálása, vers írás, festés, egyéb alkotások.

4. Tedd izgalmassá a párkapcsolatod, vagy a párkeresésed
Randizz. Pizza rendelés, gyertyafényes vacsora a nappaliban, természetesen kiöltözve. Vagy levelezz a társkeresőn. Most talán még izgalmasabb, vagy viccesebb lehet a párkeresés, első randi skype-on, stb.

5. Mélyítsd el a kapcsolataid
Párkapcsolatok, szülő-gyerek kapcsolatok erősítése, mély beszélgetések, most előjöhetnek a fontos témák, összekovácsolhatja a családokat. Talán sose lesz ennyi időd kiélvezni az anya-lánya, apa-fia kapcsolataidat.

6. Gyűjtsd szép emlékeket
Az egészségügyi séták, mozgások alkalmával talán még soha nem volt lehetőség ennyi időt a szabadban sétálni, és csak élvezni a kék eget, és a napsütést. De sok szép más emléket is lehet gyűjteni a karanténról, pl. a szomszédnéni mosolya, amint meglátja az ajtaja elé helyezett süteményt, amit te sütöttél. A magadra fordított idő, a reggeli kávéd illata, a lelassult jelen, a könyv olvasás, stb.

7. Mozogj, tornázz
Most senki nem lát, nem kell félni attól, hogy a konditeremben majd megbámulnak. Most elkezdheted, vagy folytathatod, keményebben, mint valaha. Hogy amikor először társaságba mehetsz, mindenki álla leessen, hogy sikerült hatékonyan kihasználni ezt az időt, lefogytál, izmosodtál, kivirultál.

8. Fotózz
Naponta készíthetsz magadról, a családodról, párodról, a hétköznapokról fotókat. Örökítsd meg. Legyenek emlékeid erről az időszakról, hogy együtt vagytok, mosolyogtok, együtt főztök, társasoztok, stb. vagy fotózd le az álmos-kócos fejét a párodnak reggel, amiért utálni fog, de 20 év múlva talán az egyik legkedvesebb fotótok lehet.

9. Legyen napi célod és 1 karantén célod!
Ne azzal foglalkozz, hogy nem tudsz hosszú távon tervezni. Napi céljaid legyenek. Például, hogy ma is egészségesen fogok enni, ma is tornázok egy órát, csinálok valami hasznosat a ház körül, stb. Valamint legyen egy karantén célod. Pl.: A karantén ideje alatt lefogyok 5 kilót, kiolvasom a kedvenc könyvem, angolozok, varrok egy ruhát, megtanulok valamit az interneten, akár salsa órákat is vehet a család, vagy más online órákat, bármilyen cél jó lesz.

10. Hálás legyél, ne hálátlan

Minden nap szükség van arra, hogy leírd, kibeszéld, vagy csak átgondold, miért lehetsz hálás most. Pl.: Te nem lettél beteg, egészséges vagy, biztonságban vagy, szerencsés vagy ezért és ezért…legalább 10 dolgot sorolj fel!

11. Bűntudat mentesen élvezd a kényelmed!
Aludj sokat, élvezd a pihenést, ne legyen bűntudatot, hanem élvezd ki és pihend ki az eddigi fáradalmaidat. Ez nagyon fontos, csak ne ragadj benne. Ha pihentél, utána újabb lendülettel folytasd a napi rutinod és a céljaid.

12. Tisztogass
Töröld ki a telefonodból a nem odaillő dolgokat, neveket, képeket, üzeneteket. Tisztítsd meg a Facebookod, az Instagrammod. Kövesd ki azokat akik számodra lehúzó, negatív tartalmakat tesznek fel. Láss magad körül csak pozitív, építő jellegű, vidám tartalmakat. A többit távolítsd el egy gombnyomással. A világ sosem olyan szörnyű, amilyennek mások láttatni akarják velünk. A reális valóságot kutasd, és a te szemeddel lásd a világot.

13. Örülj a hiánynak!
Hiányzik hogy moziba menj, étterembe, shoppingolni, utazni, munkába menni, pénzt keresni, hatékonynak lenni, fodrászhoz menni, bulizni, koncertre menni, stb. Örülj neki. Régen nem hiányzott, mert természetes volt, ugye? Most minden felértékelődött. Képzeld csak el, mekkora örömöt okoz majd neked, amikor először évezheted újra majd mindezeket! Régen talán már hétköznapi rutinnak számított, de most minden ilyen apróság ajándék lesz majd. Megtanultad értékelni ezeket, amit talán sose fogsz már elfelejteni. Csodálatos ajándékot kaptál, az apró örömök értékelését és megélését. Ez lesz a jutalmad, ha vége lesz ennek, és ez nincs is már olyan messze…

14. Elemezd magad
Hogyan hat ez az időszak rád? Mit tanultál meg belőle? Muszáj erre a kérdésre találnod valamit, különben az egésznek nem volt értelme. Nem elég az, hogy túlélted, átvészelted, stb. Már nem lehetsz ugyanaz az ember! Tedd fel a kérdést: Mit tanultál ebből? Keresd meg a választ. Pl.: Türelmet? Empátiát? Hogy nem bírod a kötöttségeket? Jobban félsz, mint hitted? Hogy eltávolodtál a barátaidtól? Hogy hajlamos vagy önsajnálatra? Hogy minden helyzetből ki tudod hozni a maximumot? Hogy valamit jobban szeretsz, mint hitted? Lehet pozitív, vagy negatív a felismerés, a lényeg, hogy jobban megismerd önmagad és ezáltal tanulj belőle valamit.

15. Átrendezés, újratervezés
Sokaknak borultak a tervei. Pénzt veszítettek, erőt, energiát, álmokat fektettek valamibe, ami most nem valósulhatott meg. Most. De később valóra válhat, csak lehet, hogy még jobban. Tervezd újra, változtasd meg, álmodozz, kívánj és higgy benne. Ne konkrét időpontokat tűzz ki, csak gondold át a felborult terveidet, hogy teheted még jobbá, egészítsd ki, és terv helyett gondolj úgy rá, mint egy nagyon nagy eséllyel megvalósulható lehetőség. Hagyj kiskaput a sorsnak, esélyt, hogy kárpótoljon téged valamivel, ami talán a terveid között sem szerepelt eddig.

16. Jövő építés
Ez a szint és ez a szakasz csak azoknak javasolt, akik már az előző 15 ponton átmentek. Akik megtalálták önmagukat, visszataláltak egyfajta harmóniába, boldogságot és kiegyensúlyozottságot éreznek. Nyugalmat és bizalmat a jövő iránt. Akik meglátják ennek az időszaknak a lényegét, hasznát is. Akik képesek, akár 180 fokos fordulatot tenni, akár teljesen új szakmát kezdeni, új vállalkozásba fogni, akik nem a régi életükhöz ragaszkodnak, hanem a nyitottak az új lehetőségekre is. Képesek egy vadiúj fejezetet nyitni az életükben. Aki elérkezett erre a szintre, az már elkezdhet gondolkodni a jövője építésén. Azért itt különbséget tennék a kétségbeesett próbálgatások, álláskeresések és a tudatos, kiegyensúlyozott tervezés között. Tudom, hogy az előbbi szakaszon is sokaknak át kell menniük, hisz a pénz fogy, és munka kell. De remélem, hogy utána hamarosan megérkezik az a reményszál, ami átlendít és tiszta fejjel, félelmek nélkül tudunk lehetőségeken gondolkodni. Mert a félelmek túl nagyok lehetnek ahhoz, hogy mögöttük meglássuk a ránk várt utat, ami az orrunk előtt hever, csak elvakít a kétségbeesés és a kapkodás. Akik már meglátták az utat, azok pedig merjenek rálépni.

      A karantén tehát lehet hasznos, hatékony, pozitív és fantasztikus. Ez sem, – mint minden más – nem a médián, nem az eseményeken, és a körülményeken múlik, hanem Rajtad. Boldogtalannak érzed magad? És őszíntén, boldogságot éreztél a karantén előtt? Amikor a napi stressz, munka, mókuskerék, hétköznapi, megszokott dolgok voltak jelen? Amikor azt kívántad, bár itthon lehetnél többet, bár lenne időd a gyerekedre, párodra, magadra? Boldog voltál, vagy elégedetlen akkor is és csak panaszkodtál? Most ez mind megfordult és talán boldogabbnak láthatjuk magunkat visszatekintve. De tényleg azok voltunk? Vagy ez csak egy hamis kép a múltról, amit most szebbnek látunk?  És ha majd újból jön a mókuskerés, akkor örülni fogunk neki? Meddig?

      Muszáj mindig azt értékelni, ami a jelenben van. Abból kihozni a maximumot és nem pedig siránkozni mindig azon, ami nem lehet a miénk. Rajtad múlik a Boldogságod, rajtad múlik, hogy az életed minden pillanata hasznos legyen. Rajtad múlik, hogy a karanténod és az életed fantasztikus legyen! Akarod? Akkor vágj bele, hisz még sok a dolgod, sok a tennivaló! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük