Másfél év alatt több, mint 10 országban és közel 40 különböző városban jártam. Hogy, hogyan csináltam?

       Thaiföld, Velence, Hallstatt, Parga, Barcelona, London, a Maldív-szigetek, Dubai, Nizza, Monacó, Rovinj, Plitvice, Zakynthos, és még számtalan, belföldi városban jártam mindössze másfél év alatt. Sok irigyet szereztem, sokan hisznek gazdagnak, vagy gondolnak olyat, ami nem igaz. Gondolják:  Ó, neked olyan jó, neked olyan könnyű, te megteheted, stb.  Természetesen, mint minden, ez is áldozatokkal járt nekem és koránt sem volt könnyű.  Hogy akkor nekem mégis miért és hogyan sikerült? Még mielőtt erre rátérnék, elmesélem, honnan indult ez a szenvedélyem. 

     Minden 25 éves koromban történt, amikor életemben először láttam meg a tengert. Emlékszem, egy nagyon fárasztó, 24 órás buszos utazás volt. Hajnal volt, már Görögországban jártunk, Kefalónia felé. A buszon szinte még mindenki aludt. Kinyitottam a szememet és akkor láttam a tenger reggeli, még szürkés, kicsit fakó hullámait. Majd, ahogy egyre jött fel a nap, percről percre változott a színe. A tenger lassan megmutatta a valódi színeit. Jött a sötét, mély kék, majd a partoknál az élénk azúr és rikító türkiz, és néhol pedig vad, smaragd keveredett a hullámokban. Erről nekem idáig senki se mesélt! Azelőtt azt hittem, ilyen nem létezik, csak a prospektusokban mutogatják a hasonló képeket persze azokat is csak egy kiadós retusálás után. Akkor rádöbbentem, milyen hatalmas a világ, mennyi csoda létezhet még, amit én nem láthatok. Nem láthatok? Tényleg így kell meghaljak, mint a legtöbb ember, hogy jobb esetben látja a Balatont, meg talán eljut Görögországba egyszer, és ennyi?! Ott elhatároztam, hogy bárhogy is lesz, mindent el fogok követni azért, hogy legalább egyszer, eljuthassak egy ennél még távolabbi, trópusi, vagy egzotikus helyre, hogy láthassak egy ennél még különlegesebbet. Csak egyszer, és csak egyet még…Hát, valahogy így indult az egész, így született meg bennem ez az elvakult elhatározás és vált a legfontosabb életcélommá.

         Hogy, hogyan sikerült a vágyamat túlszárnyalva eljutnom nem is egy, hanem számos csodálatos helyre ilyen rövid idő alatt? Ilyenkor fel szoktam tenni a másiknak azt a kérdést, hogy neked mi az életedben a legfontosabb? Mi az, amiről le tudnál mondani, azért, hogy utazhass? Lemondanál a mindennapi kényelmedről, kozmetikusodról, műkörmösödről, a napi doboz cigidről, shoppingolásról, étterembe járásról, drága kávézókba járásról, mozizásról, pizza rendelésről, bulizásokról, sörödről, édességekről, hobbidról, egyéb szenvedélyedről? Mert én mindenről képes voltam lemondani. Nekem ez az álmom MINDENT felül írt. Kockáztattam az egzisztenciámat, kockáztattam a jövőmet, sem megtakarításom, sem pedig bármiféle ingatlanom, vagyonom a mai napig nincs. Aki pedig nem érez hasonló vágyat, az sosem fogja ezt igazán megérteni, vagy csak nagyon nehezen fogja tudni megvalósítani. Ez őrültség, életveszély, gyerekes, naiv és felelőtlen viselkedés –  gondoljátok sokan. Az. Nektek van igazatok. De én választottam egy életet, egy életcélt, egy értelmet az életemnek, ami boldoggá tesz. Nem félek, mert egy életem van, amit megélni akarok és nem leélni. Képes lennék egy hátizsákkal nekivágni a világnak és az utolsó filléremből egy repülőjegyet venni valahova csak oda, és ott új életet kezdeni. De persze gondoskodok arról, hogy mindig legyen munkám, próbálom építeni a karrierem, ami szintén nagyon fontos  a számomra, a kötelezők mindig be vannak fizetve, a számlák rendezve vannak, mindig ez az első. A szerencse pedig idáig mindig mellém állt. Na de nézzük inkább a konkrét utazási költségeket és matekozzunk.

         Miután befizettem minden kötelező dolgot, és hagytam magamnak annyit, amennyiből még „életben maradok”, a többit mind félreteszem egy perselybe. Ami oda be kerül, az onnantól kezdve nem létezik. Az csakis a kitűzött úticélra van! Egy évben, télen általában egy nagyutazást tervezek valami melegebb éghajlatra. Ha egész előző évben erre készül az ember, és minden hónapban félretesz csak 20.000 forintot, akkor az év végére, illetve januárra kb.  240.000 forint fog összegyűlni, ami bőségesen elég egy 10 napos thaiföldi utazásra, 3 csillagos szállással, reggelivel és egy kis költőpénzre. A téli nyaralás ezzel meg is van. Na de hogy  jött a többi, évi 6-7 kisebb-nagyobb utazásom?  A 2017-es thaiföldi utazásommal számomra minden álmom teljesült és gondolni se mertem volna, hogy ez szó szerint kamatozni fog. Most jöjjenek a tippek, trükkök, honlap címek, amelyek segítségével Ti is világjárók lehettek! Először is, ha bárkinek még az utazási irodák jutnának elsőként az eszébe, az gyorsan felejtse el. Tapasztalatom szerint nem lehet annál olcsóbban kijönni, mint mikor az ember saját maga foglal repülőjegyet, külön szállást, külön intéz transzfert, vagy bérel autót és szervez kirándulásokat. Százezreket is spórolhatunk vele. Ellenben több időt, energiát, szervezést és alapos utánajárást igényel. Én több hónapig képes vagyok figyelni a repülőjegy árak változását, a szállások kínálatát, és a fakultatív program lehetőségeket, összevetve az ár-érték arányt, az időjárást, turista szezont és minden apró részletet. Ez már szinte egy kutatómunka. Akinek nincs erre ideje, vagy türelme, de pénze viszont több, annak valóban érdemes egy kényelmes utazási irodában foglalni, ahol mindent elintéznek helyette. Én viszont imádom magát a szervezést is! Nekem már ennél a résznél elkezdődik az „utazás”. Mindössze egyetlen egy kivételt említenék. A Grand Tours utazási iroda által szervezett utaknál egyszerűen nem találtam olcsóbb és jobb lehetőséget. 60-70 ezer forintokért kínál egy hetes görög, spanyol, horvát, török utakat utazással és szállással együtt! Többször utaztam is már velük, mindig teltházasak és maximálisan megvoltam elégedve mindig. Hátránya a 24 órás buszos utazás kellemetlensége és az egyszerűbb apartmanok. Én viszont azok közé tartozom, akinek nem számít az utazás kellemetlensége, a terminálon való éjszakázás, vagy a szállások minősége (bizonyos mértékig). Csak az számít, hogy eljuthassak az adott helyre és egy újabb csodát láthassak.

      Londonba 8 ezer forintból utaztam. Igen, jól olvastad, és nem hiányzik egy nulla sem. Oda-vissza 8 ezer forint volt a repülőjegy a Wizzair-en október végén egy szombati napon. Hajnalban indult a gép és késő este érkezett Budapestre. Így nem volt szükség szállásra és volt egy teljes napunk, hogy hátizsákkal bejárjuk Anglia fővárosát. A repülős kiruccanásokat pedig kiegészítették azok a napok, amikor egyszerűen csak fogtuk magunkat, bepattantunk a kocsiba és mentünk. Mentünk a Balatonra, Ausztriába, Horvátországba, stb. Nem mondom, azért ilyenkor is el lehet költeni százezreket, de meg lehet oldani spórolósan is. Volt, hogy négyen mentünk, és akkor eloszlottak a költségek. Mindig szerencsék volt és ki tudtunk fogni olcsó, de nagyon jó szállásokat.

            És végül megemlíteném a másik nagyon nagy segítségünket, az Utazó majom facebook oldalát. Sokan azt hiszik, ez egy utazási iroda és nem értik a működését. Pedig nagyon egyszerű. Ez az utazók megmentője és szerencseangyala. Ez az az oldal, ami ugyan nem fog neked utazást intézni, vagy helyetted lefoglalni bármit is, ellenben megmutatja, hogy hol, melyik légitársaságnál, vagy szállás oldalon tudsz hihetetlenül olcsón foglalni. Naponta figyeli és teszi fel az újabbnál újabb ajánlatokat, amelyeket mi, valószínűleg nem találnánk meg, vagy csak akkor, ha ezzel foglalkoznánk napi 24 órában (ahogy ezt, ez az oldal teszi). Ugyanis számtalan esetben vannak extra kedvezmények, vagy elírások, hibák egyes repülőtársaságok, vagy szállások oldalán, amelyekre felhívja a figyelmünket és amelyekre mi lecsaphatunk. Visszatérve az önálló utazás szervezésre, a www.momondo.com oldalon szoktam a repülőjegyek nézni, ahol az összes légitársaság ajánlatát összevetve megtalálhatjuk a legolcsóbbat. Az utazásunk legnagyobb részét a Wizz-hitelkártyának köszönhetjük. Lényegében a bankkártyádat helyettesíti és akárhányszor ezzel vásárolunk, pontokat ír jóvá, amit pedig levásárolhatunk a Wizzair-nél. Világszerte elfogadják, utasbiztosítás is jár hozzá alapból minden utazáshoz, valamint további kedvezmények. És az utazás foglalásnál, vagyis a pontok beváltásánál is újabb pontok jönnek. Mi pedig mindent ezzel fizetünk, a tankolást, a napi vásárlást, és amit csak tudunk. Így hipp-hopp, 3-4 havonta összegyűlt 30.000-40.000 pont, ami ugyanennyi forintnak felel meg. Ez pedig bőven fedezi egy európai város retúr repülőjegyét egy hosszúhétvégére például. Vagyis az utazás további utazást hozott magával. Szállást mindig a Booking-on foglalunk, ahol szintén, már rendszeres foglalókként kedvezményeink vannak, és gyakran a szállás árának az 5-10%-át visszautalják. A Booking értékeli azt is, ha utólag leírod a véleményedet a szállásról, és díjazza azt is, ha ajánlod az ismerőseidnek a Booking-ot és további vásárlókat szerzel neki. A sok kicsi pedig sokra megy. Emellett hozzájön az is, hogy manapság egyre olcsóbb utazni. Ma már nem számít luxusnak. A fapados légitársaságok már pár ezer forintért kínálnak repülőjegyeket Európa szerte. Például lemarad egy-két nulla a hotel szoba árában, vagy nem jól tüntetnek fel egy repülőjegy árat, vagy egyszerűen nagy kedvezmény kapható egy oldalon, stb. Az árak egyébként egyre kedvezőbbek és már rég jobban kijön az ember egy 1 hetes horvát nyaralásból, mint egy pár napos balatoni, vagy wellnesz pihenésből. A pár ezer forintos külföldi városlátogatás mellett találni már 150 ezer forintért is egzotikus utazást szállással és reggelivel együtt.

           Szóval utazni egyre elérhetőbb és egyáltalán nem lehetetlen. Sok lemondással, kompromisszummal jár, de valamit valamiért. Persze mindezek tudatában én nagyon jól tudom, hogy milyen szerencsés vagyok és végtelenül hálás is vagyok az életnek minden egyes élményért! Hisz megtaláltam, azt ami boldoggá tesz, volt lehetőségem kockáztatni, mert még nincs gyerekem, lehettem önző és ráadásul még társam is lett az utazásokban, aki nem csakhogy megértette a szeszélyemet, de ugyanolyan megszállott utazóvá vált, mint én. Együtt élünk minden lehetőséggel, amit elénk sodor az élet, amíg még tudunk bolondok lenni. De ha egyszer majd meg kell állnunk, vagy csak lelassulnunk, szünetet tartanunk, mert mondjuk családunk lesz, vagy más válik fontosabbá, akkor majd nyugodt szívvel tesszük. Azért utazunk, hogy úton legyünk, hogy élvezzük, élményeket gyűjtsünk, felfedezzük a világot és önmagunkat és, hogy megérkezzünk valahova. Én pedig már rég megérkeztem…a többi ajándék.

Linkek

 – A repülőjegyekhez: www.momondo.com ; https://wizzair.com/hu-hu#/

 – A wizz-hitelkártyához: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/partnerszolgaltatasok/wizz-hitelkartya/wizz-hitelkartya-magyarorszag#/

 – A szállásokhoz: www.booking.com

 – Az Utazó majom oldala: https://www.facebook.com/utazomajom/

Az összes eddigi utazásomról készült filmemet megnézheted  a youtube csatornámon, az ANSNITT Travel lejátszási listában:

U.i.: Ez NEM egy szponzorált tartalom! Egyik cég se kérte, hogy reklámozzam, minden link, oldal, a saját személyes ajánlásom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük