Otthon kellene edzened? De nehezen veszed rá magad? Próbáld ki ezeket!

       A kijárási tilalom idején, a fitnesz termek bezárása óta szinte robbanásszerűen nőtt az interneten az edzős videók száma. Vannak, akik Youtube csatornát indítottak, vagy a Facebookon teszik fel élő, vagy előre rögzített videójukat. A bőség zavara. Kínálat van. Kereslet is. És motiváció?

         Lehetőségünk van rá, hogy otthon és ingyen elkezdjük, vagy akár folytassuk a mozgást. De sokaknak ez az egyik legnehezebb, amivel most meg kell birkóznia. Szeretnénk kihasználni ezt az időd, és mozogni, mint ahogy mások is, vagy legalábbis, ahogy a Facebookon látjuk.  De vajon hányan csinálják végig tisztességgel az interneten nézhető edzéseket? Tudjuk, hogy most különösen fontos lenne odafigyelni, hisz otthon ülve-fekve, evésbe menekülve azonnal meghízhatunk. Nem szeretnénk lemaradni és mi is a kitartó, elhivatott, rendszeresen tornázók csoportját szeretnék erősíteni. De ez egyáltalán nem könnyű! Nem vagy egyedül. Ez egy borzasztóan nehéz dolog.

           Az edzés a motivációval kezdődik. Ha ez nincs meg, akkor az edzéshez nehézkesen, kényszeredetten fogsz nekilátni és feleannyira fog hatékony lenni. Másnap már elhalasztod, aztán megint az ágy, a kényelmes fotel, vagy a tompító tévé zaja húz vissza. Jönnek a kifogások és végül saját magadat beszéled le az edzésről. Bűntudatból aztán lehet végignézel egy online edzést, de nem csinálod végig. Hogyan motiválhatjuk saját magunkat?

          Mindenkinek meg van a maga húzóereje, amit meg kell találnia. Én összeszedtem azokat az apróságokat, amik engem segítenek motiválni és amelyek, ha nem is minden esetben , de legtöbbször segítenek megmenteni a kifogások elöl. Remélem neked is beválik majd egy-kettő.

 1. Tudom a célom. Tudom, hogy szeretnék leadni 3-4 kilót és izmosodni kicsit. Miért? Mert hasznosan akarom kihasználni az otthon töltött időt, mert nem akarom elhagyni magam, mert készülök az esküvőmre, mert bizonyítani akarok, mert az eddigi legjobb formámat akarom hozni, és mert tudom, hogy úgy jobban fogom érezni magam a bőrömben, és mert semmi se állhat az utamba, csak a saját akaraterőm, amit szintén le fogok győzni!
 2. Az elhatározás nálam a dühvel kezdődik. Akkor vagyok a legelszántabb, ha már kellően dühös vagyok magamra és kellően utálom a látványt a tükörben. Ameddig a csábulás erősebb a dühnél, addig elkönyvelem azzal a kudarccal, hogy még mindig nem zavar eléggé a dolog, hogy változtassak rajta. Ha már megvan a célom és a dühöm, akkor jó.
 3.  Ezt kell fenntartani. Reggelente nem a szokásos otthoni, kényelmes melegítőmbe bújok, hanem az edző ruhámba. Alakuljon bárhogy is a nap, én egésznap ebben vagyok, így bármikor készen állok egy edzésre, hisz átöltöznöm már nem kell. Ez máris közelebb vitt a napi edzéshez.
 4. Zene. Hallgass motiváló, pörgős, vidám, táncra, bulizásra ösztönző zenét. Kapcsold be és szóljon a háttérbe. Indítsd ezzel a napod. Ha a tv-t kapcsolod be, akkor nézd a videóklippeket. Azokban általában úgyis csinos testű lányok táncolnak, ami mégjobban motiválhat.
 5. Ha már van zene, és edzős ruhában vagy, kezdj el csak finoman bemelegíteni, nyújtozni, ami jólesik. Szép lassan kezdj hozzá a mozgásnak, amíg be nem melegedtél és aztán jöhetnek az egyre erősebb gyakorlatok és indíthatod az online videót. Ha minden nap csak a kellemes nyújtózkodásig eljutsz, hidd el, többször fogod végül egy kemény edzéssel befejezni.
 6. Példakép. Legyen előtted egy kép, hogy akarsz kinézni. Nézegess csinos testű lányokat/férfiakat, akik motiválnak. Nézegesd őket az Instagramon, Facebookon, legyen akár háttérképed, minél több helyen ott legyen előtted. Lehetsz ez saját magad is, egy régebbi fotóddal, ha a régi alakod szeretnéd épp visszanyerni.
 7. Motiválj. Ha te magad lehetsz motiváció, akkor az téged is motiválni fog. Motiválj másokat a posztjaiddal, eredményeiddel, vagy motiváld a családodat, párodat.
 8. Unatkozva tornázz. Vannak persze napok, amikor tényleg semmi energiát nem érzek. Ilyenkor csak a tv nézés közben elkezdek vmit csinálni fekve. Lábemelgetések, felülések, bármi. Ez is valami, több, mint a semmi!
 9. A napi egészségügyi sétádat ne hagyd ki, ha teheted. Minden fontos dolgot betartva, le lehet menni akár csak a ház körül sétálni közepes tempóban, vagy a lépcsőházban lépcsőzni egyet.
 10. Meríts erőt az eredményeidből. És most nem, nem a mérlegre gondolok, azt felejtsd el. Ne mérd magad. Felesleges. én se mérem, mert lehet fogytam, de izmot növeltem, és a mérleg azt nem mutatja ki, vagy még nem mutatja ki. A lényeg hogy a mérleg az csak egy körülbelüli számot mutat. Én jobban látom a tükörben, érzem a ruháimon, és a közérzetemen a változásokat. Ezek a mérvadó dolgok. És ezek az apró változások, az elindulás első sikerei azok, amikbe kapaszkodhatsz a folytatáshoz.
 11. Az otthoni edzésnek előnyei is vannak. Ezt kihasználhatod. Aki mindig is félt lemenni a konditerembe, mert nulláról kell kezdenie, az most felhozhatja magát egy olyan szintre, amivel később már több önbizalma lesz a teremben, vagy egy csoportos órán. Illetve vannak gyakorlatok, amiket a rendszeres terembe járók se szívesen csinálnak mások előtt. A nehéz feladatok gyakorlásához ez most egy tökéletes alkalom. Nyújtani is sokkal nyugodtabban nyújtok itthon, mint terembe. A szobában most jöhetnek a bénázások és a nagy terpeszek, mert senki se látja. Később pedig profik lehetünk ezekben.
 12. Verseny. Kihívhatod az egyik barátodat, vagy épp vetélytársadat. Versenyezz vele, hogy ki bírja tovább betartani a rendszeres otthoni edzést. Kinél lesz látványosabb az átalakulás. Motiváljátok egymást, akár fogadást is köthettek, húzzátok egymást és ne hagyd magad.

      Edzést sokan tartanak, de kevesen segítenek az edzéshez való eljutáshoz, a motivációban, ami végülis a nulladik szint, és anélkül nincs első lépés, vagy legalábbis stabil első lépés. Önmagunkat, a lustaságunkat, a negatív és hátráltató környezetet legyőzni nap, mint nap egy hős cselekedet. De nem lehetetlen! Legyél dühös, legyél megállíthatatlan, legyél elvakult, és bizonyítsd be, magadnak és a benned kétkedőknek, hogy igenis Te meg tudod csinálni! Lefogyod azt a 3-5-8, vagy bármennyi kilót! Szexibb leszel, mint valaha. Egyre könnyebb lesz a mozgás, sőt! Az életed része lesz a rendszeres sport. Szeretni fogod, mert tudod, hogy feltölt, ingyen van és csak rajtad múlik! És a végén te leszel a győztes, büszke leszel magadra és sosem fogod elfelejteni, mennyire erős is tudsz lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük