Egy vega őszinte írása! – Megdöbbentő érdekességek a világ vegáiról!

Miért lesz valaki vega? Az állatokat akarja megvédeni? Vallási meggyőződésből? Esetleg betegség miatt? Divatból? Igen! Igen! Igen! Mindegyik helyes válasz! Különböző okai lehetnek annak, hogy valaki miért tér át a vegetáriánus étrendre. Én viszont egyikbe se tartozom bele.

A mai napig keresem rá a választ, hogy miért lettem vegetáriánus, miért undorodom a húsnak az ízétől, látványától, és tizenhat éves koromtól miért szoktam le szépen, fokozatosan a húsról. Emlékszem a legelső fordulatra. Épp egy csontos husit majszoltam, talán csirkecomb lehetett. Ettem jóízűen, de már jóllaktam. Ettem tovább, aztán már nem is esett jól, de még volt belőle, ezért csak ettem, ettem. Aztán ránéztem. Elkezdtem vizsgálgatni. Láttam az inakat, felismertem, hogy ez egy élőlény combja, húsa, belseje. Az enyém is lehetne, vagy a kutyámé. Elgondolkodtam, hogy mi is a különbség? Ha a kutyám combját fűszerezik be jól, azt is megenném?! Hol a határ? Nem tetszett. Visszatettem a tányéromra. Ez volt az első pont. Innentől kezdve nem ettem csontos húsokat. Aztán szép fokozatosan szoktam le minden egyes húsételről. A végére azok maradtak, amelyeknek a legkevésbé volt hús ízük. Az utolsó húsfalatra is nagyon jól emlékszem. Egy frankfurti virslit ettem jól átsütve. De aztán ott is „megcsapott” az a jellegzetes íz. Ez volt az utolsó húsfajta, amit ettem. Ennek kb. 5 éve.

Igen, valószínű ennek lelki okai vannak nálam. De valahogy mégis más. Nem saját döntés volt, azért, hogy megóvjam az állatokat.

Sokan vannak, akik lemondanak a húsról, mert úgy döntöttek, ugyanakkor nagyon is szeretik a húsnak az ízét, hiányzik nekik, és olyan ételekkel próbálják pótolni, amelyeknek hasonlít rá az ízük. Pl.: tofu, szója, szejtán – Nos, én ezektől is irtózom és mindentől, ami kicsit is hasonlít a húsnak az ízére. Tudom, hogy vannak haszonállatok, amelyeket azért tartanak, hogy élelmiszer legyen belőlük. Láttam persze szörnyű videókat is kegyetlen állattartásról és lemészárlásról is. De tudom, hogy vannak kivételek, ahol normális körülmények között tartják az állatokat. Mégsem tudtam saját magam meggyőzni és egyszerűen nem bírom megenni a húst. Hogy hogyan hat ez a mindennapjaimra? Nos, nem egyszerű az életem…

Először is, nem minden étteremben van vegetáriánus menü. Ha van is, egy rántott sajtot például, nagy valószínűséggel nem fognak nekem külön panírba és külön olajban megsütni. Én pedig rögtön megérzem a hússal átitatott ízét. Nehezen értenek meg mások. Olyan is volt, hogy paradicsomos spagettit kértem, de amit kihoztak az egy húsos-paradicsomos spagetti volt, csak ügyesen leszedegették róla a húsgolyókat. Talán egy-kettőt benne is felejtettek. Ilyenkor, ha szólok, én érzem magam kellemetlenül. Ezért stratégiát váltottam! Ha azt mondom, hogy sajnos allergiás vagyok a húsra, akkor sokkal jobban odafigyelnek, és nem fordul ilyen elő. Szóval, nem könnyű, de persze sokkal gyakoribb a pozitív tapasztalat. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint a vegák íztelenül esznek, csak salátalevélen élnek, és nem változatos az étrendjük.   Én legalábbis imádom a fűszereket, az ízeket, a csípő kajákat! És hogy mit eszek? Rakott-, sajtos-, tepsis tésztákat, zöldségeket, krémleveseket, erős lecsót, grill sajtot, rántott zöldségeket, főzelékeket, különböző egytálas pikáns, zöldség ragukat, stb. Szóval van választék! 😉

Jöjjenek most a tények és az érdekességek! Sokan nem tudják mi a különbség a vega, és a vegán étrend között. A vega étrendet követők semmit sem esznek meg, ami állat megölésével készül. A vegánok pedig sokkal szigorúbbak, hiszen ők azt sem eszik meg, ami állati eredetű, vagy bármi köze van az állatokhoz. Pl.: tejtermékek, sajtok, méz.

Egyébként a vegetarianizmus először Indiában és az ókori görög világban jelent meg vallási-filozófiai célzattal. Az első vegetáriánus egyesület Londonban alakult meg 1801-ben! Az első követők között pedig Percy Bysshe Shelly és Tolsztoj is szerepelt. De nézzünk egy kis statisztikát! Mit gondoltok, a világ mely országaiban van a legtöbb vegetáriánus? Egy 2014-es felmérés szerint a legtöbben Indiában vannak, ott az ország 31 százaléka vega. Az olaszok 10 százaléka, de Kínában is sokan vannak. Magyarországon pedig, csupán 1-2 százaléka vega a lakosságnak!

Akik azon gondolkoznak, hogy vajon hosszú távon mennyire egészséges elhagyni a húst, azoknak azt tudom javasolni, hogy ne féljenek. Nekem 5 éve nincs semmi bajom. Persze oda kell figyelni, tudatosabban étkezni és pótolni bizonyos vitaminokat, nyomelemeket, stb. A legfontosabb a B12 vitamin, a vas és persze a sok fehérje! A hüvelyes zöldségekben, tejtermékekben és a mandulában rengeteg van! 😉  Én nem bánom, hogy így alakult az életem, szenvedélyesen szeretek enni és rengeteg jó kaja van! Aki szeretné kipróbálni, belekóstolni a vegák világába, annak tudom javasolni a Napfényes, vagy a Govinda éttermet. Egészségetekre! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük