A mai napig szerzetesek lakják a félelmetes Meteóra-kolostorokat! Még mindig rejtély övezi a lebegő sziklák történetét!

    Sokan jártak már Görögországban nyaralni. Sokan vannak olyanok is, akiknek volt szerencséjük eljutni akár egyénileg, akár egy fakultatív program keretében a híres Meteórákhoz. De csak kevesen vannak, akik át is érzik ennek az egyszerre természeti, egyszerre pedig ember alkotta csodának a varázsát. Miközben közeledtünk a kolostorokhoz, és szép lassan, a távolban, kirajzolódtak az égig érő, lebegő sziklák, csak két szó keringet folyamatosan a fejemben: Miért? És hogyan?

     Csak hogy tisztázzuk a „dolog” képtelenségét: Az alföldből egyszer csak több száz méteres sziklaóriások emelkednek ki, amelyek csúcsára kolostorok épültek. Ez még a mai építőipar számára is nem kis kihívást jelentene, de ezeket a falakat a 14. században építették szerzetesek! 

    Kezdjük először is a „lebegő” sziklák keletkezésével. A területen, kb. 65 millió évvel ezelőtt tengeröböl volt. A víz munkájának köszönhetően összecementálódott hordalékformák jöttek létre. Teltek az évmilliók, a víz visszahúzódott, a szárazföld pedig kiemelkedett, és belőle ezek a sziklaóriások. Az első és egyben legnagyobb, 615 méteres kolostor, a Nagy Meteóra, amely Szent Athanaiosz szerzetesnek köszönhető. Fogalmam sincs, hogy a 14. században hogyan juthatott fel a szikla tetejére és kezdte el építeni a kolostort! Évtizedekbe telt mire kötélen felhúzták az építőanyagokat és megépítették. Egyébként maguk, a szerzetesek is egy hálóban húzták fel és engedték le egymást több száz méter magasból! Félórába is beletelt, mire le,- vagy felértek, miközben neki- nekicsapódtak a sziklafalnak!  Döbbenetes, hogy az ember mire nem képes! Vajon tényleg így történt? Vagy lehetett valamilyen segítségük, amelyekről mi nem tudunk? És vajon belegondoltak abba, hogy mekkora tett az, amit ők végrehajtottak, és abba hogy évekkel később az emberek értetlenkedve csodálják majd a kolostort, és cikkeket írnak róluk? Valószínű nem ezek foglalkoztatták a szerzeteseket. Csak az, hogy elvonuljanak a világ elől, a háborúk elől és a vallásnak szenteljék életüket. Ekkor ugyanis sokan éltek aszkéta és remete életmódot barlangokban és hegyek tetején.

     Aki meglátogatja a Nagy Meteórát, az egy kis kamrában láthatja a kolostor egykori lakóinak a koponyáit és csontjait! Félelmetes! A legnagyobb Meteórán kívül megnézhetitek még a Varlaam-kolostort és a Szent Roussanou kolostor, amelyet apácák laknak.  Természetesen most már kiépült lépcsők és hidak segítségével könnyen látogathatók a kolostorok, amelyekből összesen 24 épült. Igaz, ezekből jelenleg csak 6 működik. Ettől függetlenül folyamatosan renoválnak, építenek és bővítenek kolostorokat.

Mi a Nagy Meteórát és a Szent Roussanou kolostort látogattuk meg. Hosszú, földig érő ruhába mentem, tisztelve a szokásaikat, hisz nők nem léphetnek be úgy, hogy látszik a térdük! Ettől függetlenül elvettem az ingyenes kendők közül egyet, amit még a vállamra terítettem. Különös hangulata van a kolostoroknak. Engem nyomasztott. A falak azt súgták, hogy nehéz életük volt az itt élőknek, és szigorú rend szerint éltek. Hajnali kelés, több órás imádság, majd munka, kertészkedés, vallási jegyzetek, könyvek írása, tanulmányozása, stb. Ez persze a mai napig így van, hisz továbbra is a szerzetesek „otthonába” lépünk be, csak éppen turistalátványossággá bővült. A Szent Roussanou-ban pedig apácák élnek. Hihetetlen, hogy a mai napig van, aki továbbvigye ezt a hagyományt. Vajon kik és miért döntenek úgy, hogy a Meteóra kolostor apácái, vagy szerzetesei lesznek? És vajon voltak olyanok, akik megszöktek, vagy meggondolták magukat? Múzeumként lehet végigjárni az épületet, a kijáratnál meg a szokásos szuvenír bolt fogadott, de ezek akkor se tudták elvonni a figyelmemet ezekről a kérdésekről. A nyomasztó érzés mellett aztán megjelent a szeretet is, amikor láttam, hogy a látogató hívők hogyan csókolgatják a szentek képeit, és imádkoznak egy-egy szeretteikért. A Meteórák Görögország és az ortodox vallás egyik legnagyobb zarándokhelye, amellett, hogy 1988 óta az UNESCO világörökség része is.

      Ha te is beleborzongtál, szeretnél látni egy lenyűgöző természeti csodát, vagy csak csodás képeket készíteni lebegő sziklákról a tátongó semmibe, akkor egyszer az életben látogass el a Meteórákhoz! 😉

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.