1 nap alatt megettük Londont! Elárulom, hogy lehetséges ez, mi az, ami megdöbbentett, és mi az, amit egyáltalán nem ilyennek képzeltünk el!

      Igen, kell hozzá egy elvetemült, mondhatni már egy őrült, megszállott utazói személyiség! Ez a „betegség” már bennünket, Ansnitt készítőket is megfertőzött! De egy cseppet sem bánjuk! Az egész story úgy kezdődött, hogy egy átlagos napon, csak úgy, ismét az utazásokat böngésztük, hogy hátha látunk valami érdekeset. Nagy kedvencünk az utazómajom oldala, a wizzair és a booking.com! Nézegettem, nézegettem, aztán, nini! Mit látnak szemeim! London Budapestről, oda-vissza 8 ezer forint! A repülő reggel 6-kor indult, és aznap este, fél 10-kor indult vissza! Így a szállás költségeit is megúsztuk! Igaz, hajnali 3 órától talpon kellett lennünk, de nekünk megérte ez a pénz és a fáradtság, hogy életünkben először eljuthassunk Londonba!

            A London Luton reptérről autóbusszal mentünk be a belvárosba. Emlékszem, az volt a legjobb, hogy még csak reggel fél 10 volt, de mi már Londonban, a Hyde Parkban sétálgattunk! Én se hittem volna, de ez a park tetszett a legjobban! Hogy miért? Mert óriási zöld terület, benne kocogó, sétáló, és piknikező emberek, szerelmes párok. Életemben nem láttam még ilyen közelről mókust! Ott szaladt a fán! Követtem óvatosan, amikor egyszercsak arra eszméltem fel, hogy teljesen felesleges, hisz 1 méterrel arrébb ott játszik még három! És messzebb is, vagy 5 mókus kergetőzik! Madarak, és sütkérező kacsák totyogtak, nem csak a tó partján, hanem a park közepén is! Igazán mesés volt! Nem maradtunk túl sokáig, hisz még rengeteg volt a látnivaló!
 Innentől csak gyalogosan mentünk tovább elég ütemes tempóban! A Tower Bridge nem tetszett! A fotókon sokkal szebb! Értem én, hogy több, mint 123 éves, de renoválásakor szerintem nem túl jó választás volt ez a hupikék szín. Ettől függetlenül, van egy hangulata!
A Big Ben-től is többet vártam, tudva azt, hogy az óraszerkezet mintegy 5 tonna súlyú, a percmutatók pedig több, mint 4 méter hosszúak! Valamint az építésének története is nagyon érdekes! Ugyanis komoly fejtörést okozott a tervezőknek, hogy a fagy, a magasban, az erős szél, valamint a madarak ne befolyásolják a mutatók pontos állását. Éppen ezért egy bonyolult gravitációs eszköz segít abban, hogy az óra mindig a percre pontos időt mutassa. Mindezen érdekességek ellenére, a valóságban a Big Ben is csalódást okozott. A képeken nem feltűnő az az aranyozott mintázat, amitől kicsit vesztett az eleganciájából, legalábbis a számunkra. Szép, nagy, és mégiscsak a Big Ben, de a képeken sokkal fotogénebb!
A Temze pedig piszkos, nem szép. Nem olyan, mint Budapesten a Duna! Na de ennyit a csalódásokról! Nézzük, hogy mi az, ami viszont lenyűgözött, és amiért mégis érdemes Londonba látogatni!   A Hyde park mellett természetesen a tipikus londoni „kellékek” azok, amiktől az ember szíve megdobban!

A kis fekete taxik, a piros buszok és telefonfülkék, na meg az eredeti, virágos, kis teaházak és angol pubok! Apróságok mégis fantasztikusak! Én mondjuk csak az átlagos angol házaktól is elaléltam és buzgón fotóztam is őket! Imádtam a Sohót, és a kínai negyedet! Bementünk egy utcába és hopp! Kínába csöppentünk! Imádtam London sokszínűségét, hogy rengeteg nemzetiség lakhelye. A buszsofőr fekete, a bolti eladó arab, de mégis helyiek.

A Harrods Áruház…nincsenek rá szavak! Mondjuk mi folyamatosan azt hajtogattuk, hogy minek? Miért? De mégis rengetegen járnak vásárolni, akármilyen luxus van ott. Kiesett a szemünk még a mozgólépcső látványától is! Minden egyes teremben egy világmárka termékei közül válogathatsz, majd egy másik teremben már egy teljesen másik világba csöppensz! De hiába tátottuk a szánkat, a Harrods, mint a világ leghíresebb áruháza akkor is csak negyedórát kapott tőlünk. A Buckingham-palotát és a Westminsteri apátságot is csak kívülről csodáltuk meg. De az utóbbi látványa, valami elképesztő! Fontos!  A közlekedésük nem kicsit kaotikus! A metróhálózatukon nem tudtunk kiigazodni. Viszont gyalogosan sem veszélytelen a túra, hiszen a baloldali közlekedés végett a zebrán való áthaladás kicsit bonyolultabb, mint máshol! Szerencsére minden átkelőnél fel van festve az úttestre, hogy melyik irányba nézz, mert arról jöhet autó! A piros lámpa náluk inkább csak jelzés értékű, amolyan tanács, amit vagy betartanak, vagy nem! 
Lehetne még sok mindenről beszélni, látnivalókról, épületekről, de a lényeg úgyis a hangulat. London ilyen szempontból pedig egy izgalmas és színes város, ahová több napra is érdemes ellátogatni! Mi most átrohantunk rajta, belekóstoltunk és ízlett! Ez az 1 nap, pontosabban 7 óra, arra volt elég, hogy a főbb látnivalókat saját szemmel is megnézhessük, hogy átérezzük kicsit a londoni lüktetést, és hogy örökre az emlékezetünkbe zárjuk, mint egy őrült napot, Londonban…

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük