Te tudod, hogy mi fán terem? Érdekességek a csokoládéról! Látogass el a magyar csokigyárba!

     Szeretjük, kívánjuk, függünk tőle. Igen, a csokoládéról van szó! Hallunk, meg olvasunk sok érdekességet róla, hogy képes a boldogságérzetét kelteni, meg hogy afrodiziákum, azaz vágyfokozó is lehet. De mióta része az életünknek? És egyáltalán hogyan lesz ebből a furcsa növényből, mármint a kakaóbabból csokoládé? Ennek jártam utána…

    Szóval itt van ez az növény, a kakaófa, amely Dél-Amerikából származik. Az ültetvényeken 3 méter magasra is megnőhet. A kakaófa gyümölcse a kakaóbab, ami ebben a formájában még egyáltalán nem csokoládé ízű! Bizony nagyon sok mindenen kell átesnie szegénynek, mire átváltozik az általunk olyannyira kedvelt édességgé. Legelőször Amerikában az aztékok itták a csokoládét, de ők még nem igazán tudták, hogy milyen formájában a legfinomabb. Ettől függetlenül már akkor annyira értékes volt, hogy a kakaóbabot fizetőeszközként használták.

   Európába csak nagyon sokára érkezett meg. Az első csokoládét kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House volt, amely 1657-ben nyílt meg. Az első tejcsokoládé szeletet pedig 1876-ban, a svájci Nestlé fivérek készítettek. Rodolphe Lindt volt az, aki a berni csokoládégyárában új eljárásokat vezetett be, aminek segítségével igazán lágy csokoládét lehetett már készíteni.

     Na de térjünk vissza arra, hogy lesz a kakaóbabból csokoládé! Erjednie kell a gyümölcsnek, hogy előjöjjenek az ízek, majd leszárítják, megpörkölik, összetörik és őrlik. Ekkor egy massza lesz belőle, ebből lesz a kakaóvaj. Persze ez most nagyon le lett egyszerűsítve, hiszen minden egyes fázis bonyolult, időigényes és több részből áll. A lényeg, hogy sok időbe és kísérletezésbe telt, mire rájöttek, hogy lesz a kakaóbabból ízletes csokoládé! De ha már itt tartunk, kanyarodjunk el egy kicsit más irányba. Te, hogy állsz a Nutellával? Sejtettem…nahát Én is! A legtöbben gyengéd érzelmeket táplálunk iránta, sőt, van, akinek egyenesen viszonya van vele. A Nutellát Pietro Ferrero olasz cukrásznak köszönhetjük (áldjuk a nevét!), aki készített egy cukros, kenhető édességet mogyoróból, cukorból és kakaóból. Később apja receptjét alapul véve megalkotta a Nutellát. Az édesség hazánkban csak 1994 óta vásárolható.

   De nézzünk egy kis statisztikát! Tippelj, a világban melyik ország fogyasztja a legtöbb csokoládét?

Magyarországon 3,95 kg csoki fogy el egy évben fejenként.  Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában pedig 7,7 kg. A nyertes pedig: Svájc! Itt évi 10,1 kg csokit pusztítanak el fejenként. Ha még ennél is több mindent szeretnél megtudni a csokoládéról, látogass el a budapesti Csokoládé Múzeumba. (1162 Budapest, Bekecs u.22.) De előre egyeztetve, kis csoportos látogatás keretében beleshetünk a Bonbonetti csokoládégyárba is, ahol többek között a tibi csokit, a Cherry Queen konyakmeggyet, és a közkedvelt Franciadrazsét is gyártják.

Ha tetszett a cikk, akkor ezt nézd meg! Film a csokiról, az Ansnitt Tv-ben! https://www.youtube.com/watch?v=awpneO5HLrA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük