Velencei képeslap – Titkok és érdekességek a süllyedő városról

     A süllyedő város, Adria királynője, a szerelmesek városa…Bizony, Velencéről van szó! Végre lehetőségem adódott, hogy én is eljuthassak ide! És ezáltal most beszámolhassak nektek olyan érdekességekről Velencével kapcsolatban, amitől biztos tátva marad a szátok!

       Direkt nem a karnevál idején utaztam, szerettem volna úgy látni a várost, amikor már nincs ellepve turistákkal és az idő is melegebb. Az esti órákban érkeztem meg, a kivilágított város rögtön lenyűgözött! Ilyen nem létezhet, gondoltam. Ennyire hangulatos, ennyire elbűvölő város, mintha egy kosztümös filmbe csöppentem volna! Alig vártam, hogy reggel legyen és mindezt a nappali fényben is láthassam! Nem volt se koszos, se büdös, ahogy azt a rossz pletykák híresztelték. Fákat, vagy zöld növényzetet ne nagyon keressünk, de valahogy a macskaköves és szűk utcák elfeledtetik velünk ennek hiányát. Furcsa kontraszt volt a múltidéző épültek és a mai modern és luxus üzletek kirakatainak a vegyítése. Isteni fagyik, mennyei pékségek, valamint szuvenírek és karneváli maszkok mindenhol. Ha ezek a falak mesélni tudnának…biztos elmondanák, hogy bizony Marco Polo velencei kereskedő, és utazó, is itt sétálgatott a 13-14. században.  És hogy Casanova a híres kalandor, író a 18. századból, szintén velencei volt. De hogy is jött létre ez a vízi város? Ebben a mocsaras lagúnában 118 kisebb-nagyobb szigeten fekszik. Létrejöttét mind a természet, mind az ember munkájának köszönhetjük. A  jégkorszak folyamáradatai és a tenger munkája is nagyban befolyásolta. Ez a picike város sajnos nagyon sok mindenen ment keresztül. Túlélt két tűzvészt, egy szörnyű pestisjárványt és az első világháborúban is több száz bombatalálat érte. Szerencsére a város mindezeket túlélt. Lakossága jelenleg: közel 270 ezer fő. Saját, velencei nyelvjárással büszkélkedhet, ami inkább a spanyollal áll közelebbi rokonságban. Velence épületeit, vörösfenyőből készült cölöpökre építették – mert ez a fa a víz alatt nem rothad el. Ezek a cölöpök közel 8 méter mélységig is lenyúlnak. A csatornákon hidakon lehet átjutni, melyből több mint 400 található Velencében.

       Nézzük a látványosságokat! Van egy óriási tér, ahol akárhova nézünk, szárnyas oroszlánokat pillanthatunk meg. Nem véletlen, Ez a Szent Márk tér. Maga Szent Márk és az ő szárnyas oroszlánja az egyik legnagyobb szimbóluma Velencének. A tér hatalmas! 175 méter hosszú! És Európa legszebb terének is mondogatják. A másik nagy látványosság a Sóhajok hídja. A börtönt és a Dózse-palotát összekötő híd. A hídhoz fűződő sok rémtörténet többek között Victor Hugónak köszönhető. Pedig Velence igazságszolgáltatása a kor szörnyű börtönviszonyaihoz képest még igen enyhének számított. 1660-ban például itt szüntették meg először a kínzásokat a világon. Végül a 3. legnagyobb látványosság a legnagyobb csatorna, a Canal Grande fölött átívelő legnagyobb és legrégebbi híd, a Rialto-híd.

A gondolázás sajnos horror áron van, így azt nem próbáltam ki. De a hidakról nézelődve is ugyanolyan élményben lehet része az embernek. Egyébként egy 1562-ben létrehozott rendeletnek köszönhető, hogy minden gondola fekete, így akarták egységesíteni a hajókat. Én se hittem volna, de a gondolákhoz bizony különleges érzék és szakértelem kell. Évente csak 3-4 új gondolás kap vezetői engedélyt, amit hónapokig tartó kemény kiképzés, és szigorú vizsgáztatás előz meg. 2015-ben mintegy 400 hivatalosan engedélyezett gondola működött a városban. Akinek viszont drága lenne ez a csodajármű, az választhatja a jóval olcsóbb, magánkézben lévő vízitaxikat.

      Látszólag Velence pezseg és virul! Pedig nagy a baj! Már nagyon régóta hallani, hogy süllyed a város. 2000-ben 144 cm-rel emelkedett az átlagos fölé a lagúna vízszintje. Velence megmentése szinte évszázadok óta fontos kérdést jelentet az egész világnak, a város és a lagúna a Világörökség részét képezi. Sajnos még mindig nem tudták megállítani a süllyedését. A mérések alapján a város évente közel 1 millimétert süllyed. Ebben benne van a természet keze és az emberi tevékenység is. Ám nem Velence az egyetlen város, ami süllyed. Hihetetlen, de New Orleans egyes részein hasonló jelenség figyelhető meg, itt a süllyedés mértéke akár 2,5 centiméter is lehet évente. Oka a kőolaj- és földgázbányászat. Aztán itt van Mexikóváros is! Bizony! Ráadásul ebben a tekintetben megszerezte az első helyet! Az elmúlt évszázadban ugyanis 10 métert süllyedt! Ennek az az oka, hogy anno az aztékok egy vulkáni krátertóban építették meg a fővárosukat, a mai terjeszkedés és népesség növekedés miatt pedig, ahogy a vizet szivattyúzták ki a felhőkarcolók alól, a város úgy süllyedt.

    Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek csak átutazók. A túristák jönnek, a lakosok viszont mennek. A város lakossága az elmúlt években erősen csökkent.  Szakértők szerint 2030-ra teljesen elnéptelenedhet Velence és már csak a turisták fogják látogatni majd. Azt mondják olyan lesz, mint egy vízi Disnayland. Ez szörnyen hangzik! Remélem, nem jön el ez a nap, mert Velence egy igazi gyöngyszem! És aki teheti, az egyszer az életben látogasson el ide.

Ha tetszett a cikk, nézd meg az erről készült filmet is, a lenyűgöző felvételekkel! https://ansnitt.hu/adasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük