A Varázskert – Évről-évre a csodájára járnak!

    Létezik egy kert, egy varázskert, színpompás virágokkal, mesés környezettel, óriás fákkal és eldugott ösvényekkel. És bizony, ez a kert nálunk található, nem is olyan messze! Régóta hallottam hírét, de most végre úgy döntöttem, hogy felkerekedek és megnézem magamnak a legendás Jeli arborétumot!

   Európa egyik legszebb botanikus kertjének is emlegetik. Épp ezért már nagyon kíváncsi voltam, hogy valóban olyan csodálatos-e, mint, ahogy azt híresztelik róla. De hol is találjuk pontosan? Jeli Vas megyében, nem messze Szombathelytől helyezkedik el. Az ókori római katonák útja is erre vezetett. Már maga az idevezető út is fantasztikus! A belépő csak ezer forintba kerül, és miután beléptünk a varázskertbe, onnantól csak rajtunk múlik, hogy melyik ösvényen indulunk el!

A kertet egyébként Ambrózy-Migazzi Istvánnak, vagy, ahogy hívják a „virágos grófnak köszönhetjük.” 1869-ben született és már gyerekkorában kialakult benne ez a furcsa szerelem a növények iránt. Botanikus lett, majd a világot beutazva gyűjtötte be a különböző növények magjait. Van itt növény A Kanári-szigetekről, Afrikából, és egészen távoli helyekről is!

A virágos gróf elhatározta, hogy elhozza Magyarországra az örök tavaszt. És ez sikerült is neki. Sokáig kereste a megfelelő földet, de végül Jelit találta a legalkalmasabbnak. Ambrózy gróf sírját és emlékhelyét is megtaláljuk a kertben hozzá egy őt idéző felirattal: „Semper vireo” – azaz örökké zöldellek. A második világháború után teljesen magára hagyták a csodakertet és csak a 60as években született ujjá. Mára viszont, a kertben már több, mint 50 fenyő, és több mint 100 lágyszárú növényfaj pompázik. Az arborétumban a legszebb esemény a havasszépe, vagyis a rododendron késő tavaszi, kora nyári virágzása. Ilyenkor szinte az egész hely virágba borul és különleges illatokat áraszt. Ilyenkor Európa-szerte utaznak ide az emberek, hogy megcsodálják a helyet.

     A 75 hektáros területen csodás erdei kirándulást tehetünk például a világ legnagyobb, az USAban őshonos Mamutfenyői között, piknikezhetünk egy eldugott padon, vagy akár libikókázhatunk is egyet. A színes virágok is lenyűgöztek, de nekem még ennél is jobban tetszettek az óriás fák, a kis patak, és az a tó, amely kicsit Észak- Amerika vadregényes tájait juttatta eszembe. De a kert segítségével ugyanúgy elutazhatunk a Himalájára, Japánba, vagy Kínába is.

     Nekem azt adta a varázskert, amit vártam, sőt! Egyrészt izgalmas volt belegondolni, hogy az ott található legtöbb növénnyel egyébként, például csak Tenerifén, vagy az USA-ban találkozhatnék. Másrészt természetesen észrevettem, hogy az ösvények kialakítása és a táblák alatt elhelyezett Braille írás a vakokat segíti. És ilyenkor bizony az ember elgondolkodik rajta, hogy milyen lehet mindezt nem látni, csak tapintani és érezni a virágok illatát. Sajnos csak az ilyen élmények után jön rá az ember, hogy milyen szerencsés. hogy láthatja, milyen szép is a világunk!

Ha tetszett a cikk, nézd meg az erről készült filmet is, a lenyűgöző felvételekkel! https://ansnitt.hu/adasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük