Imádjuk Szentendrét! – De mindent tudunk róla?

      Bizonyára ti is jártatok már Szentendrén, de fogadni mernék, hogy mégis tudok olyat mesélni, amit még soha nem hallottatok róla!

   Szeretjük Szentendrét, mert sétálhatunk a Duna parton, kellemes sétát tehetünk és egy kis időutazás érzését is átélhetjük a hangulatos utcáknak köszönhetően. Több, mint 25 ezren lakják, de sok turista érkezik, hogy kicsit gyönyörködhessen a hely szépségébe. Castra Constantia volt  a neve az ókorban. Később lett csak Szentendre, egyes elméletek szerint I. András király után. A rómaiaknak köszönhetjük Szentendre útjait, a vízvezetéket és a kőházakat is. A török korban olyannyira elnéptelenedett, hogy egy 17. századi összeírás alapján a városban egyetlen családfő volt, vagyis legfeljebb egy családnyi állandó lakos. Később pedig dalmátok és szerbek telepedtek le. A történelem ott hagyta a nyomát és a hangulatát az épületekben. A háromszög alakú tér a hely központja. A tér közepén találjuk Szentendre egyik fő szimbólumát az úgynevezett Kalmár-keresztet, melyet 1763-ban emeltek hálából, amiért a pestisjárvány elkerülte a várost. Egyébként egy legenda szerint, a kereszt alatt, egy fejjel lefelé eltemetett ember nyugszik!

   Ha az ember fagyizni akar, bizony türelmesnek kell lennie. Hiába sok a fagyizó, mindenhol kígyózó sor áll. De a leghosszabb sor az ismert Levendula fagyizó előtt található. Naná, hogy kivártam! És meg is érte persze! Dark csokoládét, fahéjas szilvát és szicíliai pisztáciát ettem! Hogy milyen volt? Kész ízorgia! Egyébként a Levendula Kézműves fagylaltozó 2012-ben családi vállalkozásként indult. Az egyik alapítója pedig Brunner Zsolt, bizony, a Náksi és Brunner formáció egyik tagja. A cég franchise hálózata egyébként már 20 üzletből áll.

     Szentendre a művészetek otthona is egyben. Szinte minden kis utcában található egy múzeum, vagy pici galéria. A hely számtalan művészt megihletett. És számtalan híresség szülőhazája is. Pl.: Wolf Kati énekesnő, vagy például Borbély Mihály, a magyar kortárs jazz meghatározó alakja is itt született.

    Szentendre egy igazi gyöngyszem! Nem csoda, hogy ha bejön a jó idő, mi rögtön megyünk is, hogy elnyaljunk egy fagyit, sétáljunk egy nagyot, vagy együnk egy sajtos-tejfölös lángost! Hangulatos, bájos, pihentető. Mi ezért imádjuk!

Ha tetszett a cikk, nézd meg az erről készült filmet is, a lenyűgöző felvételekkel! https://ansnitt.hu/adasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük