Thaiföld kincsei – Minden, amit nem is sejtettél az országról!

   Mint sokan mások, én is arról álmodtam, hogy egyszer az életemben eljutok majd egy egzotikus, távoli helyre. Egy év spórolás és tervezgetés után végül sikerült elutaznom Thaiföldre! Miért pont oda? Mert mindenkitől azt hallottam, hogy Thaiföld olcsó is, gyönyörű is és egzotikus is. De a lényeget nem mondták el nekem!

   Kezdjük az elején, azaz az utazással. Nekünk Thaiföld legnagyobb szigete, azaz Phuket volt az úti célunk. Sajnos nem egy leányálom a terminálon éjszakázni, 14 órát utazni és előtte még 4 órát várni az átszállásra. Aki ügyes, az kifoghat egy dubai vagy bangkoki átszállást és így egy kicsit ráköltve még egy városlátogatással is megfűszerezheti az utazást, de mi nem voltunk ilyen szerencsések. Leszállva a gépről rögtön megcsapja az embert a meleg és az elképesztő pára. De csak pillanatokra. A terminálon, a taxiban, a szállodákban és amúgy szinte mindenhol a maximumon működnek a légkondik. A kimerítő utazás alatt csak tovább fokozódott a kíváncsiságom. Milyen hely ez a Thaiföld? Kik lakják? Milyen életük van itt és vajon a mosoly országában őszinték-e ezek a mosolyok? Nézzünk egy kis gyors áttekintést. Thaiföld nem volt mindig Thaiföld. Régen ugyanis Sziámnak hívták. Csak 1949-ben kapta a Thaiföld nevet.  Az éghajlata trópusi monszun, a legforróbb hónapja pedig az április. A fővárosban, Bangkokban az átlagos  középhőmérséklet januárban 26 °C, júliusban 28 °C. A turisták körében igen népszerű hely, 2009-ben például az idegenforgalomban Bangkok a második leglátogatottabb város volt a világon. Az országot körülvevő tengerben megtalálható a világ legkisebb halfaja, a mindössze 20 mm hosszú géb és bizony  a világ egyik legnagyobb halfaja, a cetcápa is.

   Thaiföld a világ első számú rizsexportőre, évi 6,5 millió tonnával. Azt ugyan, tudtam, hogy az időeltolódás hazánkhoz képest + 7 óra, az viszont meglepett, mikor megtudtam, hogy Thaiföldön 2560-at írnak a naptáruk szerint. Az éveket ugyanis Buddha i.e. 543-ban bekövetkezett halálától számítják. A vallás számukra nagyon fontos. Számos formában ábrázolják Buddhát a szobrokon. Az ülő, fekvő és más pozícióban ábrázolt Buddha mind-mind más jelentéssel bír. Az egyik szerencsét áraszt, a másik gyógyít, vagy megáld. A vallás mellett az uralkodójuk tisztelete és szeretete a legfontosabb. Az uralkodó kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít. Sajnos 2016-ban, 88 éves korában elhunyt thaiföldi uralkodója, aki a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő királya volt. Az országos gyász ilyenkor 1 évig is eltart. Helyét a trónon, fia, X. Ráma vette át.

   És most váltsunk, Jean- Claude Van Damme-ra!   Talán sejtitek, hogy hogy jön a képbe a belga filmszínész és harcművész. A thai boksz, eredeti nevén muaj thai, egy Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. A sportot először az 1960-as években USA-ban, később az 1970-es években pedig Európában ismerhették meg jobban. De a thaibox igazi népszerűségét csak Jean-Claude Van Damme 1989-es Kickboxer című filmje után érte el.

   A thaibox mellett a thai masszázs is világhírű. Mintegy ezer év tanításait és történelmét foglalja magába. A masszázs eredetileg a királyi sarjak kiváltsága volt és csak a buddhista templomokban kerülhetett rá sor. A thai masszázs testünk láthatatlan energiapályáira van hatással. Javítja az energiaáramlást, jótékonyan hat a nyirokrendszerre, a vérkeringésre és még fájdalomcsillapító is.

   Van még egy dolog, amelyről biztos ti is hallottatok már Thaiföld kapcsán. Ez pedig nem más mint a prostitúció! Na meg, hogy néhány hölgy bizonyos meglepetést rejteget a szoknyája alatt. Ők a ladyboyok! Lányok kis extrával, na igen. De miért terjedtek el ennyire Thaiföldön? Az országban nincs társadalom biztosítás, és nyugdíjat is csak pár szakma után kapnak az emberek. Így az idősebbekről a családnak kell gondoskodnia. A lányok szorgalmasabbak, többet dolgoznak, mint a fiúk és a szexiparban is jobban keresnek. Ezért gyakran, amikor egy thai családban csak fiú születik, lányként nevelik fel.  Női ruhába öltöztetik, sminkelik őket, vagy akár hormonokat szedetnek velük. A nemet váltó műtéteket pedig csak kevesen engedhetik meg maguknak. Így maradnak ladyboyok. Viszont nem minden ladyboy prostituált!  Sokan közülük rendes, hétköznapi munkahelyen dolgozik, így szinte bárhol találkozhatunk velük.

   Ez a sok érdekesség mind csak töredéke Thaiföld különlegességének. Én is csak bele tudtam kóstolni ebbe az izgalmas és távoli világba. Ahol valóban mindig és őszintén mosolyognak az emberek. Mert bármi is történik, megtanulták, hogy a stressznek és a mérgelődésnek, a panaszkodásnak nincs értelme, az nem visz előre. Inkább mosolyognak egyet és továbblépnek. Imádtam ezt az életérzést, a nyugalmat, a tiszteletet, alázatot és vallásszeretetet, ami ezekben az emberekben van. A táj, és a klíma lenyűgöző, buja, zöld, trópusi, a tenger langyos, a homok hófehér. A közlekedésük katasztrofális, szabály nem nagyon létezik, mégis haladnak, türelmesek és vigyáznak egymásra. Már a kisgyerekek is robogón közlekednek, de volt mikor egy egész család utazott egyetlen robogón.  Egy biztos, kalandokban nem volt hiány! Thaiföldet most már én is csak ajánlani tudom mindenkinek! Itt mindent megkap az ember! Szépséget, kalandnyaralást, kulturális élményeket, romantikus kikapcsolódást. Egy dolgot pedig sosem felejtek el. Bármilyen nyomorban is élnek egyes családok, – mert bizony az ország egyes részein elképesztő a szegénység – ők akkor is mindig mosolyognak.

Ha tetszett a cikk, nézd meg az erről készült filmet is, a lenyűgöző felvételekkel! https://ansnitt.hu/adasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük