A só városa – A világ legrégebbi sóbányája, félelmetes koponyák, és lenyűgöző táj!

    Létezik egy kis városka, amely olyan kicsi, hogy még az autókat is kitiltották belőle, Óriási hegyek veszik körül, és smaragdzöld tavak. Teli van megdöbbentő érdekességekkel, és emellett lenyűgöző a látványa! Ráadásul nincs is olyan messze! Bemutatom nektek az osztrák kis települést, Hallstatt-ot.

    Ebben a forró nyárban külön jól esett elszökni egy kicsit kellemesebb éghajlatra. Az idő tökéletes itt a kirándulásra! Hallstatt 538 km-re helyezkedik el Budapesttől, szóval közel 6 órás úttal számoljatok. Ahogy közeledtünk, egyre jobban lenyűgözött a táj! Hatalmas fák, és hegyek! Kolomppal a nyakukban legelésző tehenek! Mint egy meseország, mint hobbit falván! Óriási, zöld mezők, és mindenütt takaros, kis virágos házikók, amelyekben egy száll hibát se találni. Hihetetlen élmény volt! De nézzük, miket rejteget ez a kis városka!

    Hallstatt egy felső-ausztriai barokk kisváros az Alpokban. Nevének jelenése: „a só helye”. Ez nem véletlen. Ez a város mindent a sónak köszönhet! Itt található a világ legrégebbi ismert, mintegy 7000 éves sóbányája! Régebben a só is volt a fizetőeszközük, de még ma is folyik aktív sóbányászat. A városka maga valóban nagyon picike. Mindössze közel 800-an lakják. Így nem csoda hogy autóval nem lehet bemenni. El se férnének. Három, a város mellett elhelyezett parkolóban tudjuk letenni a kocsit. Persze a parkolásért is fizetni kell, nem keveset. De itt minden nagyon drága! Egy pizza például 3 ezer Ft áron kapható, egy rendes főétel, 6 ezer Ft áron mozog. Szóval érdemes a közeli városokban, egy bevásárlóközpontban vásárolni, és minél több mindent magunkkal vinni. De az ottani látvány mindezért kárpótol!

    Az egész városka amúgy egy cukorborsó! Nem, nem találtam ennél jobb kifejezést! A városlakók a helyszűke miatt, nagyon ügyesen a ház falához gyümölcsfákat ültettek, és felfuttatták azokat a falon. Hogy ha még enélkül nem lett volna a hely eléggé elragadó, akkor ezzel a húzásukkal biztos, hogy elérték. Hallstatt főtere pedig különösen megdobogtatja az ember szívét!
Szerencsére több program közül is válogathatunk. Felmehetünk 838 méter magasra egy hegyoldalba épített felvonóval. Ez a felvonó nagyon kis ravasz, nem látszik, rajta de 3 perc alatt, sitty-sutty felrepíti az embert. Aki viszont inkább gyalog szeretne menni, annak közel egy órás úttal kell számolnia, viszont cserébe láthatja Hallstatt vízesését. Na de mi van, ha feljutottunk? Először is lenyűgöző látvány tárul elénk, beláthatjuk az egész várost felülről. De fotózkodhatunk a híres háromszög kilátónál is. És ami a lényeg! Itt található a világhírű sóbánya bejárata! A vállalkozó kedvűek végigjárhatják az egész bányát, kapnak vagány védőruhát és felszerelést, valamint lecsúszhatnak egy több, mint 64 méter hosszú facsúszdán is! A belépő 22 euró. Kívülről is találtunk egy lezárt bejáratot a bányába, ahova csak belestünk, de így is elég félelmetesnek tűnt.

    Aztán egy másik érdekesség. Több templom is van, de az egyik igazán különleges, mondhatni bizarr. Ez a Mária mennybemenetele templom. A kertjében ugyanis egy kis teraszos temető található, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi több, mint 1200 egykori lakó maradványait!

      Aki több napra jön ide, annak érdemes ellátogatnia a nem messze lévő Dachstein-be. Itt található ugyanis Stájerország legmagasabb hegycsúcsa! Itt bizony hóra kell számítani! Útnak is indultunk! Nem több egy, másfél óránál az út. Vigyázzatok, mert a lenti hőségben az ember nehezen tudja elképzelni, hogy fent bizony fázni fog, szóval meleg ruha ajánlatos! A kabinos felvonó nem kicsit meredek! Meglepődtem, de nagyon sokan felviszik a kutyájukat is! Felérve kész ámulat, és sokk, na meg hideg! 3000 méter magasra érkezel! A látvány eszméletlen! Ha bátor vagy átmehetsz a függő hídon, ami a semmiben lóg, kiállhatsz az üveg kilátóra és bemehetsz a csodás jégpalotába is.  Hát igen! Én már itthon vagyok ugyan, de most se hiszem el, hogy ott fent voltam! Na, de térjünk vissza a melegebb Hallstatt-ba!

    A város 2011-ben annyira rabul ejtett egy kínai fémkereskedő céget, hogy az megépítette a település pontos mását Hongkongtól nem messze északra. Éppen ezért nagyon sok kínai érkezik évről-évre, hogy megcsodálja az eredeti Hallstatt-ot. A tó környékét és a települést is egyébként az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Hát, ilyen ez a Hallstatt, a só hazája…

Ha tetszett a cikk, nézd meg az erről készült filmet is, a lenyűgöző felvételekkel! https://ansnitt.hu/adasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük